Базалната Имплантология е част от общата зъбна имплантология. Възниква в следствие усъвършенстването на хирургичните техники в ортопедичната хирургия.

Основна разлика между базалните и конвенционалните импланти е тяхната имплементация в пациента. Конвенционалните зъбни импланти се поставят в т.нар. гъбеста (мека) кост, докато базалните импланти се имплантират в кортикалната (много твърда) кост. Именно начина на поставяне и иновативният дизайн дават редица предимства на тези импланти пред конвенционалните такива:

- Не е нужно време за изчакване на „интеграцията“ в костта. В момента на поставянето, базалните импланти вече са интегрирани в най-здравата кост. Пациентът незабавно възстановява дъвкателната си функция.

- За разлика от конвенционалните импланти, тук не е нужен голям обем кост за поставянето. С това си огромно предимство, базалните импланти предоставят възможност на пациенти със „стопена“ кост да се възползват от лечението, без нуждата от времеемки и скъпи костозаместителни техники.

- При силно разрушени, неспасяеми зъби, не е нужно изчакване за заздравяване на костта, след тяхното изваждане. Базалните импланти могат да се поставят веднага, тъй като поставянето им се извършва в костта извън мястото на болните зъби.

- При пациенти с парадонтално заболяване, базалните импланите могат да се поставят непосредствено след изваждането на разклатените зъби.

Това е възможно поради следните причини:

1. След премахването на болните зъби, парадонталното заболяване изчезва, тъй като с изваждането се премахват и свързаните патологични тъкани
2. Базалните импланти се поставят в костна област, незасегната от пародонтита
3. Заздравяването на раната след екстракция на зъба става много бързо, сякаш вътре няма поставен имплант
4. Кортикалните стени след екстракцията, запазват стабилността и здравината си, в сравнение със ситуациите, където се изчаква седмици или месеци. Това позволява незабавно имплантиране и протезиране, дори при парадонтоза. Също така пациентите с остеопороза могат да бъдат лекувани незабавно с базални импланти.
5. Иновативният дизайн на базалните импланти ги прави неподатливи към периимплантит