Нашите пациенти най-често ни питат:

Какво е зъбен имплант?

„Всяко парче титан може да бъде имплант, важното е къде и как е поставено и кога е функционално натоварено“

Проф.др.Щефан Иде

Kогато липсва един или няколко зъба, една от възможностите за възстановяването на тези зъби е поставянето на дентални импланти.

Зъбен имплант е парче титан, с различна форма, което се поставя в челюстната кост и служи за заместването на един или няколко зъба.

Какво е BOI дентален имплант?

BOI зъбните импланти се различават значително по своят дизайн и място на поставяне от конвенционалните зъбни импланти. Тези различия са в основата на предимствата на BOI денталните импланти пред конвенционалните импланти. Виж повече (превед.мат).

Как се поставят зъбни импланти?

Има няколко метода за поставяне на зъбни импланти…

Безкръвно поставяне на дентални импланти: това е тъй нареченото трансгингивално поставяне на импланти. При тази техника имплантите директно се поставят през венеца. При този метод липсва кръв по време на операцията, аболката и отока след това практически липсват.

Нашият стремеж е във всеки възможен случай да прилагаме трансгингивалното (безкръвно) поставяне на импланти.

Поставяне на зъбни импланти чрез ламбо -отпрепариране (срязване) на венеца.

При тази техника имплантите се поставят след предварително срязване и отдръпване на лигавицата от костта. След това ламбото (лигавицата) се зашиват обратно в първоночалното положение. При този метод пациента може да има оток (подуване) в областта на операцията, но много често няма почти никаква болка.

Поставяне на зъбни импланти директно в алвеолата ( на мястото ) на извадения зъб: това е техника , при която веднага след изваждането на зъба, на неговото място се поставя зъбния имплант. Така в една хирургична процедура се извършва екстракцията на зъба и поставянето на денталния имплант. Това премахва нуждата от втора хирургична интервенция, като по този начин намалява риска и времето на дискомфорт за пациента и не на последно място спестява време, което намалява цената на лечението.

Необходимо ли е да пия лекарства(антибиотици) преди лечението с дентални импланти?

Не.

Няма научни доказателства в световната медицинска литература за ползата от приемането на антибиотици преди лечението със зъбни импланти. Единствено научно доказана е ползата от локалната антисептика ( прилагането на препарати в мястото на интервенцията, като PVP-Йод, които убиват микробите.).

Болезнена ли е процедурата за поставяне на дентални импланти?

Не.

Поставянето на зъбните импланти е безболезнена процедура. Нормално поставянето на дентални импланти се извършва под локална упойка. По-страхливите или нервни пациенти допълнително могат да бъдат седирани. Това е метод, при които с помощта на медикаменти , пациента се въвежда в състояние на полусън. По време на операцията той е в съзнание, но след това нищо не си спомня. По този начин се премахва целия стрес от оперативната интервенция. При някои техники на поставяне на зъбни импланти са възможни появата на оток и слаба болезненост на мястото на интервенцията. Важно е да се знае, че това са нормални постоперативни реакции на организма, а не усложнения след интервенцията, които лесно могат да бъдат контролирани от клинициста.

Кой пациент е подходящ за лечение със зъбни импланти?

Всеки пациент с един или повече липсващи зъби е подходящ за лечение с импланти. Независимо от това дали страда от остеопороза, диабет или е пушач.

Пародонтално болните пациенти могат ли да бъдат лекувани с дентални импланти?

Да.

Силно напреднало (безнадеждно) пародонтално заболяване може да бъде лекувано чрез заместването на болните зъби с базални импланти и то едноетапно.

По дефиниция: пародонталнато заболяване е свързано със зъбите и структурите около тях. След премахването на всички патологични тъкани и пародонтално болни зъби пародонталното заболяване се „излекува“ от самосебе си. Така пациента веднага е готов за имплантатно лечение.

Пациентите със „стопена“ кост подходящи ли са за лечение с импланти?

Да.

Базалните импланти не се нуждаят от обемна кост, затова всеки пациент независимо от степента на костна атрофия „стапяне“ може да бъде лекуван с импланти без да са необходими никакви допълнителни костозаместителни терапии и по този начин да получи стабилни надеждно фиксирани зъби в рамките само на няколко дни.

Техниките за тъканна аугментация са ограничени само във фронталната, видима област и то при пациенти с къса горна устна.

Пушачите подходящи ли са за лечение с зъбни импланти?

ДА.

Всеки пациент, независимо от това, че е пушач може да получи лечение с BOI импланти без повишен риск от усложнения.

Възможно ли е организма да „отхвърли“ денталните импланти?

В малък процент от случаите (около3-4%) някои импланти трябва да бъдат експлантирани (извадени), защото костта не е успяла да се адаптира около тях и те не могат да изпълняват своята функция. Дори при тези случаи такъв имплант може да бъде заместен веднага с друг, най-често базален имплант и пациента ще запази непроменена способността си за нормално дъвчене.

До колко този „нов“ метод е безопасен и надежден?

Научно потвърждаване на надеждността на базалната имплантология е дадено от редица автори в множество публикации.

Каква е стойността на лечението с базални импланти?

Стойността на едно лечение с дентални импланти не се изчислява „на парче“- на бройка поставени импланти, а се остойностява цялостния клиничен случай. Всеки клиничен случай е индивидуален.

Лечението чрез концепцията на базалната имплантология е значително по-достъпно в сравнение с подобно лечение чрез конвенционалните методи. Това се дължи на изключително упростения дизайн на самите импланти, както и на иновативните оперативни техники.

Когато се калкулира стойността на лечението с импланти, най-често се взима под внимание стойността на имплантите и на конструкцията ,която ще бъде поставена върху тях плюс стойността на труда на лекарите специалисти.

Факторите, които рядко се калкулират от пациентите са броя и продължителността на посещенията, както и времето, през което пациента ще бъде без адекватна дъвкателна функция , докато чака приключването на поредицата от заздравителни етапи ( например след екстракцията на болните зъби, след евентуалната костна аугментация и след поставянето на зъбните импланти). Много често, при конвенционалните методи, от започването на лечението до крайния резултат- фиксирани зъби- изминават от няколко месеца до няколко години!!!вж.филмаПациентите лекувани чрез концепцията на базалната имплантология получават надеждно фиксирани зъби в рамките на три дни от началото на лечението, независимо от тяхното първоначално клинично състояние.

Има ли недостатъци концепцията за базалната имплантология?

Концепцията за базалната имплантология се различава значително от подходите в класическата дентална имплантология. Затова ,само лекари получили необходимите знания и опит в областта на базалната имплантология, могат безопасно и успешно да лекуват своите пациенти чрез прилагането на този иновативен метод.

Колко време отнема лечението с дентални импланти?

Основният етап на лечението отнема до три дни. В рамките на тези три дни пациента ще получи естетични, стабилни и здраво фиксирани върху импланти зъби. С това обаче не приключва лечението. В следствие на възстановяването на нормалната дъвкателта функция, следват процеси на тъканна адаптация в цялата дъвкателна система. Това отнема време. Ето защо редовните профилактични прегледи са от голямо значение. По време на тези прегледи ще се наблюдават именно тези процеси на тъканно ремоделиране и при нужда ще бъдат направени необходимите оклузални корекции.

Природата задава темпото, ние само го следваме.отваря се прозорец

В първите 3 дена след поставянето на имплантите ,костта се подготвя за важните процеси на моделиране и ремоделиране, чрез които тя заздравява около тях. Тези процеси са най-изявени в гъбестата (мека) част на костта. В процеса на моделиране и ремоделиране тази кост „омеква“ още повече и имплантитевременно стават по-нестабилни. Със заздравявянето на костта около тях (след около 6 месеца) имплантите се стабилизират отново. Затова от голямо значение е поставянето на имплантите в кортикалната (много здрава част на костта) и стабилизирането им чрез включване в мостова конструкция в първите три дена(каквото правим ние). Алтернативата е зъбните импланти да се поставят в меката част на костта и да се оставят необезпокоявани за 3-6 месеца (каквото прави конвенционалния имплантолог) и чак след това да се включат във функция.

След възстановяването, чрез зъбните импланти, на нормалната дъвкателна функция, започват процеси на тъканна адаптация към новите функционални ангажименти в целия дъвкателен орган. Тези процеси на активна тъканна адаптация продължават 12-18 месеца. Това е основанието за нуждата от редовни контролни прегледи, осбено през първите една две години след лечението.

Не открихте нужния Ви отговор?

Ако имате други въпроси можете да ни ги зададете, използвайки контактната форма по-долу

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Вашето съобщение

Препоръки:

 • "Много се радвам, че Ви открихме по интернет страницата Ви д-р Лазаров. Първо помогнахте на съпругат ми да се избави от Parodontitis. После помогнахте на моя добра позната. На мен също помогнахте и съм много доволна за бързото, ефикасно и безболезнено имплантиране! Вие сте изключително професионален човек с много модерен подход в имплантологията! Желая Ви много професионални успехи в хуманното Ви дело!!!"
  Ангел и Виолета 08.08.2014
 • КАЗВАМ СЕ СТАНИСЛАВ СТОЯНОВ ОТ ГР ШУМЕН;ДЪЛГИ ГОДИНИ СТРАДАХ ОТ ЗЪБИ;ТОВА СЕ ПОЛУЧИ ОТ НЕКАДЪРНИ ЗЪБОЛЕКАРИ;БЯХ ОСТАНАЛ СЪС 21 ЗЪБА ОТ КОИТО ПОВЕЧЕТО БОЛНИ;СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ВИДЯХ ВЪВ ИНТЕРНЕТ САЙТА НА Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРОВ И РЕШИХ ДА СЕ ОБАДЯ ПО ТЕЛЕФОНА;СЛЕД КАТО СЕ ЧУХМЕ ДОКТОР ЛАЗАРОВ МИ НАСРОЧИ ПРЕГЛЕД ЗА 14 ОКТОМВРИ;СЛЕД МОЯ ПРЕГЛЕД;ДОКТОР ЛАЗАРОВ МИ НАСРОЧИ ДАТА ЗА ОПЕРАЦИЯ ;КОЯТО БЕШЕ НА 27 ОКТОМВРИ И ПРОДЪЛЖИ БЛИЗО З ЧАСА И ПОЛОВИНА;ЗА ТОВА ВРЕМЕ Д-Р ЛАЗАРОВ МИ ИЗВАДИ ВСИЧКИТЕ МОИ ЗЪБИ;ИЗРАВНИ МОЯТА ГОРНА ЧЕЛЮСТ;ЗАЩОТО БЕШЕ ЛЕКО КРИВА ;И МИ ПОСТАВИ 16 БРОЯ БАЗАЛНИ ИМПЛАНТА;СЛЕД ТРИ ДЕНА ДОКТОР ЛАЗАРОВ МИ ПОСТАВИ МОИТЕ НОВИ ЗЪБИ;КОИТО СА СТРАШНО КРАСИВИ И ЕСТЕТИЧНИ; АЗ И ДО ДЕН ДНЕШЕН ОЩЕ НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ТОВА КОЕТО НАПРАВИ ДОКТОРА ЗА МЕН;ЩЕ ВИ КАЖА САМО ЕДНО НЕЩО Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРОВ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ИМПЛАНТОЛОЗИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ;ТОЙ МЕ НАПРАВИ НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ЧОВЕК ВЪВ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!! ДОКТОРЕ СТРАШНО МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ТОВА КОЕТО ТИ НАПРАВИ ЗА МЕН!!!!!!!!!!!!
  Станислав Стоянов
 • От дълго време имах проблеми със зъбите си и след едно мое поредно търсене в интернет попаднах на сайта на др.Лазаров.От там разбрах за денталното лечение,което се извършва за три дни.Още на другия ден отидох в София.Обадих се на др.Лазаров и след уговорения час бях при него.Макар,че преди да се срещнем той подробно ми обясни по телефона за лечението,в кабинета му още веднъж ми разясни всичко с най-малките подробности.За първи път в живота си аз срещнах лекар,който преди всичко беше човек.Знаех,че мога да му се доверя напълно.След прегледа бях убедена,че той е човекът който ще върне усмивката ми.Лечението ми беше насрочено за 25.09.13г.След три дни аз бях с нови и много красиви зъби.Др.Лазаров – едно голямо БЛАГОДАРЯ!
  Б. Начева
 • На 17.09.2013 г./вторник/след предварително записване посетих кабинета на доктор Лазаров с известно притеснение, независимо че бях се запознал подробно от неговия сайт и от него самия по телефона с новостите, които прилага.Още същия ден само за няколко часа доктор Лазаров с изключително внимание и прецизност ми постави 17 бр.от новото поколение базални импланти, като непосредствено преди това ми извади моите болни 7-8 зъба.Всичко това се случи под местни упойки, бях си в пълно съзнание и не изпитвах особена силна болка и притеснение, тъй като доктор Лазаров допълнително ме информираше за  всяка следваща своя манипулация. На следващия ден 18.09.2013 г./сряда/доктор Лазаров ми даде почивка.В четвъртък 19.09.2013 г.беше направена металната проба,на 20.09.2013 г./петък/ тебеширена проба и в събота /не е за вярване / аз бях с нови, изключително здраво закрепени, функционални и естетични зъби.Два часа след това можех да се храня, съвсем нормално.На 29.09.2013 г. бях на контролен преглед, на който доктор Лазаров констатира, че към настоящия момент всичко е наред и не се очакват никакви усложнения. Така само с 3-4 посещения аз вече мога да се храня нормално, да говоря нормално и не на последно място да се усмихвам, което не правех често преди това по разбираеми причини./бях с две крайно неудобни, криви и износени „класически”протези/.  Сърдечно благодаря за всичко, което направихте за мен доктор Лазаров! Изпитвам гордост, че в България независимо от трудностите живеят и се трудят такива професионалисти и сърдечни хора като Вас.Пожелавам Ви много здраве, лично щастие и спорна работа в името на всички, които са избрали и имат шанс да се лекуват при Вас.Благодаря!
  Ж. Костадинов / гр.Силистра
 • Носех частични протези от десетилетия. На края всичките ми останали зъби изгниха и се разклатиха. Посетих няколко зъболекаря за намирането на решение на проблема си. Всичките зъболекари ми обясняваха, че имам стопена кост заради дългото носене на протезите и ако искам лечение с импланти, трабва предварително да премина през процедура за костно изграждане. Моят син ме заведе при др.Лазаров. Той ми предложи да замени останалите кариозни и подвижни зъби с импланти в едно посещение, без да са необходими никакви допълнителни процедури и след няколко дни да постави новите зъби. Аз му доверих моето здраве и сега почти една година след лечението аз искам да му кажа едно голамо„Благодаря“ за това, което той направи за мен!
  Уляна К.
 • Познавам др.Лазаров от дълго време. Имах проблеми със стабилността на протезите си, заради стапяне на челюстните кости. През 2005 година др.Лазаров ми предложи лечение с тогава все още новите базални импланти. Сега, осем години по-късно, аз се чувствам изключително добре с моите зъби и съм много щастлива, че тогава взех решението за лечение с базални импланти.
  Людмила З.