Нашите пациенти най-често ни питат:

Какво е зъбен имплант?

„Всяко парче титан може да бъде имплант, важното е къде и как е поставено и кога е функционално натоварено“

Проф.др.Щефан Иде

Kогато липсва един или няколко зъба, една от възможностите за възстановяването на тези зъби е поставянето на дентални импланти.

Зъбен имплант е парче титан, с различна форма, което се поставя в челюстната кост и служи за заместването на един или няколко зъба.

Какво е BOI дентален имплант?

BOI зъбните импланти се различават значително по своя дизайн и място на поставяне от конвенционалните зъбни импланти. Тези различия са в основата на предимствата на BOI денталните импланти пред конвенционалните импланти.

Как се поставят зъбни импланти?

Има няколко метода за поставяне на зъбни импланти…

Безкръвно поставяне на дентални импланти: това е тъй нареченото трансгингивално поставяне на импланти. При тази техника имплантите директно се поставят през венеца. При този метод липсва кръв по време на операцията, а болката и отока след това практически липсват.

Нашият стремеж е във всеки възможен случай да прилагаме трансгингивалното (безкръвно) поставяне на импланти.

Поставяне на зъбни импланти чрез ламбо - отпрепариране (срязване) на венеца.

При тази техника имплантите се поставят след предварително срязване и отдръпване на лигавицата от костта. След това ламбото (лигавицата) се зашива обратно в първоночалното положение. При този метод пациента може да има оток (подуване) в областта на операцията, но много често няма почти никаква болка.

Поставяне на зъбни импланти директно в алвеолата (на мястото) на извадения зъб: това е техника, при която веднага след изваждането на зъба, на неговото място се поставя зъбния имплант. Така в една хирургична процедура се извършва екстракцията на зъба и поставянето на денталния имплант. Това премахва нуждата от втора хирургична интервенция, като по този начин намалява риска и времето на дискомфорт за пациента и не на последно място спестява време, което намалява цената на лечението.

Необходимо ли е да пия лекарства (антибиотици) преди лечението с дентални импланти?

Не.

Няма научни доказателства в световната медицинска литература за ползата от приемането на антибиотици преди лечението със зъбни импланти. Единствено научно доказана е ползата от локалната антисептика (прилагането на препарати в мястото на интервенцията, като PVP-Йод, които убиват микробите).

Болезнена ли е процедурата за поставяне на дентални импланти?

Не.

Поставянето на зъбните импланти е безболезнена процедура. Нормално поставянето на дентални импланти се извършва под локална упойка. По-страхливите или нервни пациенти допълнително могат да бъдат седирани. Това е метод, при който с помощта на медикаменти, пациента се въвежда в състояние на полусън. По време на операцията той е в съзнание, но след това нищо не си спомня. По този начин се премахва целия стрес от оперативната интервенция. При някои техники на поставяне на зъбни импланти са възможни появата на оток и слаба болезненост на мястото на интервенцията. Важно е да се знае, че това са нормални постоперативни реакции на организма, а не усложнения след интервенцията, които лесно могат да бъдат контролирани от клинициста.

Кой пациент е подходящ за лечение със зъбни импланти?

Всеки пациент с един или повече липсващи зъби е подходящ за лечение с импланти. Независимо от това дали страда от остеопороза, диабет или е пушач.

Пародонтално болните пациенти могат ли да бъдат лекувани с дентални импланти?

Да.

Силно напреднало (безнадеждно) пародонтално заболяване може да бъде лекувано чрез заместването на болните зъби с базални импланти и то едноетапно.

По дефиниция: пародонталнато заболяване е свързано със зъбите и структурите около тях. След премахването на всички патологични тъкани и пародонтално болни зъби пародонталното заболяване се „излекува“ от самосебе си. Така пациента веднага е готов за имплантатно лечение.

Пациентите със „стопена“ кост подходящи ли са за лечение с импланти?

Да.

Базалните импланти не се нуждаят от обемна кост, затова всеки пациент, независимо от степента на костна атрофия „стапяне“, може да бъде лекуван с импланти, без да са необходими никакви допълнителни костозаместителни терапии и по този начин да получи стабилни, надеждно фиксирани зъби в рамките само на няколко дни.

Техниките за тъканна аугментация са ограничени само във фронталната, видима област и то при пациенти с къса горна устна.

Пушачите подходящи ли са за лечение със зъбни импланти?

ДА.

Всеки пациент, независимо от това, че е пушач може да получи лечение с BOI импланти без повишен риск от усложнения.

Възможно ли е организма да „отхвърли“ денталните импланти?

В малък процент от случаите (около3-4%) някои импланти трябва да бъдат експлантирани (извадени), защото костта не е успяла да се адаптира около тях и те не могат да изпълняват своята функция. Дори при тези случаи такъв имплант може да бъде заместен веднага с друг, най-често базален имплант и пациента ще запази непроменена способността си за нормално дъвчене.

До колко този „нов“ метод е безопасен и надежден?

Научно потвърждаване на надеждността на базалната имплантология е дадено от редица автори в множество публикации.

Каква е стойността на лечението с базални импланти?

Стойността на едно лечение с дентални импланти не се изчислява „на парче“, на бройка поставени импланти, а се остойностява цялостния клиничен случай. Всеки клиничен случай е индивидуален.

Лечението чрез концепцията на базалната имплантология е значително по-достъпно в сравнение с подобно лечение чрез конвенционалните методи. Това се дължи на изключително опростения дизайн на самите импланти, както и на иновативните оперативни техники.

Когато се калкулира стойността на лечението с импланти, най-често се взима под внимание стойността на имплантите и на конструкцията, която ще бъде поставена върху тях, плюс стойността на труда на лекарите специалисти.

Факторите, които рядко се калкулират от пациентите са броя и продължителността на посещенията, както и времето, през което пациента ще бъде без адекватна дъвкателна функция, докато чака приключването на поредицата от заздравителни етапи (например след екстракцията на болните зъби, след евентуалната костна аугментация и след поставянето на зъбните импланти). Много често, при конвенционалните методи, от започването на лечението до крайния резултат (фиксирани зъби) изминават от няколко месеца до няколко години!!! Пациентите лекувани чрез концепцията на базалната имплантология, получават надеждно фиксирани зъби в рамките на три дни от началото на лечението, независимо от тяхното първоначално клинично състояние.

Има ли недостатъци концепцията за базалната имплантология?

Концепцията за базалната имплантология се различава значително от подходите в класическата дентална имплантология. Затова само лекари получили необходимите знания и опит в областта на базалната имплантология, могат безопасно и успешно да лекуват своите пациенти чрез прилагането на този иновативен метод.

Колко време отнема лечението с дентални импланти?

Основният етап на лечението отнема до три дни. В рамките на тези три дни пациента ще получи естетични, стабилни и здраво фиксирани върху импланти зъби. С това обаче не приключва лечението. В следствие на възстановяването на нормалната дъвкателна функция, следват процеси на тъканна адаптация в цялата дъвкателна система. Това отнема време. Ето защо редовните профилактични прегледи са от голямо значение. По време на тези прегледи ще се наблюдават именно тези процеси на тъканно ремоделиране и при нужда ще бъдат направени необходимите оклузални корекции.

Природата задава темпото, ние само го следваме.

В първите 3 дни след поставянето на имплантите, костта се подготвя за важните процеси на моделиране и ремоделиране, чрез които тя заздравява около тях. Тези процеси са най-изявени в гъбестата (мека) част на костта. В процеса на моделиране и ремоделиране тази кост „омеква“ още повече и имплантите временно стават по-нестабилни. Със заздравявянето на костта около тях (след около 6 месеца) имплантите се стабилизират отново. Затова от голямо значение е поставянето на имплантите в кортикалната (много здрава част на костта) и стабилизирането им чрез включване в мостова конструкция в първите три дни (каквото правим ние). Алтернативата е зъбните импланти да се поставят в меката част на костта и да се оставят необезпокоявани за 3-6 месеца (каквото прави конвенционалния имплантолог) и чак след това да се включат във функция.

След възстановяването, чрез зъбните импланти, на нормалната дъвкателна функция, започват процеси на тъканна адаптация към новите функционални ангажименти в целия дъвкателен орган. Тези процеси на активна тъканна адаптация продължават 12-18 месеца. Това е основанието за нуждата от редовни контролни прегледи, особено през първите една две години след лечението.

Не открихте нужния Ви отговор?

Ако имате други въпроси можете да ни ги зададете, използвайки контактната форма по-долу

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Вашето съобщение

Препоръки:

 • От 2012-та г. започнаха да ми се чупят зъбите. Въпреки хигиената, която поддържах-ТЕ просто се чупеха! Ям една филия (мек хляб) с масло и сирене и горен 1-ви десен зъб остава на филийката. Горната ми челюст беше останала с три зъба, а долната-с осем. Всички пред разпадане. Явно генетиката към зъбите е негативна. Кръвните ми резултати са като на 17 годишен. В Ямбол е пълно с некадърни зъболекари, които ти ''лекуват'' пулпит...взимат ти парите....и се оказва, че са ти прецакали зъба....Писна ми да се занимавам с такива и взех радикалното решение да си напукам железа. От 2016-г. се интересувам, чета, срещах се с хора, които са били при различни специалисти. В един форум прочетох за Д-р Лазаров. Доста неща. Изчетох му лекарската биография, свързах се с няколко човека, които са му били пациенти. Човечността и коректността ми направи впечатление още от първият преглед. Ако беше някой маниак на тема пари, нямаше да ми предложи идеята да ми изкарат ретиниралият мъдрец и да ми изчистят кистата в Ямбол, които работят със здравната каса...и след това той да ме имплантира. Сетих се, че съм военен...и ги направих във ВМА. На 27.04.2018 ходих на преглед при Д-р Лазаров с нова панорамна снимка. Операцията ми беше назначена за 06.08.2018 (това говори за какъв натоварен график става дума и какви уникални специалисти са). Продължи по-малко от 3 часа. В 14;00 започна....първи бегли спомени 16;50...ставане от стола ...никакви болки, никакви подувания....19 импланта в тиквата ми, Пресни спомени 20;00....ядох сладолед в братовчеда...Втори ден-почивка. Разхождах се до руски паметник с железата в устата...и ми беше весело. Трети ден-метална проба....Леки болки, но си ЗАСЛУЖАВА! Четвърти ден-ВИДЯХ СЕ С НОВИТЕ МИ ЗЪБИ!!!!!!УНИКАЛНО Е!!!СЪРЦЕТО МИ СЕ КАЧИ ВЪВ ВРАТА!....Пети ден-в 09:30 ч. МЕ ИЗПИСАХА С НОВАТА ЗАХАПВАЩО-УСМИХВАЩА СЕ УСТА! На 16-ти 08.2018 бях на контролен преглед  с реглаж на десният шарнир :)....СЛАВА И ЧЕСТ ВЕЛИК ЕКИП!!!!!!
  Димитър Христов Димитров от Ямбол на 37 г.
 • Искам да изкажа своята голяма благодарност на д-р Лазаров и неговия екип. Година и половина бях с протези, които не ми понасяха и бях силно депресирана и нещастна, консултирах се с много клиники и навсякъде ми казваха, че проблема ми е голям и срока на лечение е най-малко 1.5-2 години. Открих клиниката на д-р Лазаров чрез интернет и в рамките на 4 дни направиха чудо, като ми бе поставена базална инплантология. Нямаше никакви следоперативни последици и сега се чувствам красива, жива и пълноценна. Повярвайте ми, не бях срещала такъв професионализъм и коректност. Благодаря Ви д-р Лазаров!
  Елисавета Вълева Февр. 2017
 • За д-р Александър Лазаров- изключителен перфекционист! Много съм доволен . Невероятно, но е факт – попаднах на специалист, който превърна проблема ми в своя лична кауза и с хъс и професионализъм ме избави от болка и дискомфорт, възстанови функциите на зъбите ми и подобри екстериора ми. Всяка вложена в лечението при него стотинка си струва. Сега, когато минах през кабинета му съм убеден –направих една от най успешните си инвестиции. Неговото старание и професионализъм си заслужават нашето усилие…….И благодарности!
  Ж. Кунчев Ян. 2017
 • В продължение на 1,5 години проучвах възможностите за имплантно протезиране, видовете импланти и стоматологични клиники, предлагащи тази услуга. Информацията в Интернет е толкова обширна и противоречива, че по-скоро създава объркване у пациента, отколкото да внесе яснота. Попаднах при д-р Александър Лазаров по препоръка на негов колега. Още по време на първия ни разговор той спечели доверието ми с подробното и ясно обяснение за лечението, подкрепено със снимки на реално решени от него случаи, сходни с моя дентален статус. Избрах лечение с базални импланти поради факта, че то е подходящо за хора с по-малък обем кост  и пародонтит, а също и поради краткия срок за лечение и приемливата цена в сравнение с конвенционалните импланти. Лечението ми започна във вторник и в петък вече имах нови, красиви зъби – и всичко това с минимална болка, не по-силна от тази при поставянето на мост. Ще се радвам, ако със споделянето на тази информация успея да спестя на други хора време, страх и колебания във връзка с лечението с импланти.
  Дарина Б. Юни 2016, Габрово
 • "Много се радвам, че Ви открихме по интернет страницата Ви д-р Лазаров. Първо помогнахте на съпругат ми да се избави от Parodontitis. После помогнахте на моя добра позната. На мен също помогнахте и съм много доволна за бързото, ефикасно и безболезнено имплантиране! Вие сте изключително професионален човек с много модерен подход в имплантологията! Желая Ви много професионални успехи в хуманното Ви дело!!!"
  Ангел и Виолета 08.08.2014
 • КАЗВАМ СЕ СТАНИСЛАВ СТОЯНОВ ОТ ГР ШУМЕН;ДЪЛГИ ГОДИНИ СТРАДАХ ОТ ЗЪБИ;ТОВА СЕ ПОЛУЧИ ОТ НЕКАДЪРНИ ЗЪБОЛЕКАРИ;БЯХ ОСТАНАЛ СЪС 21 ЗЪБА ОТ КОИТО ПОВЕЧЕТО БОЛНИ;СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ВИДЯХ ВЪВ ИНТЕРНЕТ САЙТА НА Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРОВ И РЕШИХ ДА СЕ ОБАДЯ ПО ТЕЛЕФОНА;СЛЕД КАТО СЕ ЧУХМЕ ДОКТОР ЛАЗАРОВ МИ НАСРОЧИ ПРЕГЛЕД ЗА 14 ОКТОМВРИ;СЛЕД МОЯ ПРЕГЛЕД;ДОКТОР ЛАЗАРОВ МИ НАСРОЧИ ДАТА ЗА ОПЕРАЦИЯ ;КОЯТО БЕШЕ НА 27 ОКТОМВРИ И ПРОДЪЛЖИ БЛИЗО З ЧАСА И ПОЛОВИНА;ЗА ТОВА ВРЕМЕ Д-Р ЛАЗАРОВ МИ ИЗВАДИ ВСИЧКИТЕ МОИ ЗЪБИ;ИЗРАВНИ МОЯТА ГОРНА ЧЕЛЮСТ;ЗАЩОТО БЕШЕ ЛЕКО КРИВА ;И МИ ПОСТАВИ 16 БРОЯ БАЗАЛНИ ИМПЛАНТА;СЛЕД ТРИ ДЕНА ДОКТОР ЛАЗАРОВ МИ ПОСТАВИ МОИТЕ НОВИ ЗЪБИ;КОИТО СА СТРАШНО КРАСИВИ И ЕСТЕТИЧНИ; АЗ И ДО ДЕН ДНЕШЕН ОЩЕ НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ТОВА КОЕТО НАПРАВИ ДОКТОРА ЗА МЕН;ЩЕ ВИ КАЖА САМО ЕДНО НЕЩО Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРОВ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ИМПЛАНТОЛОЗИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ;ТОЙ МЕ НАПРАВИ НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ЧОВЕК ВЪВ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!! ДОКТОРЕ СТРАШНО МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ТОВА КОЕТО ТИ НАПРАВИ ЗА МЕН!!!!!!!!!!!!
  Станислав Стоянов